Sunday, 25 April 2010

:-> Grilled Salmon


GRILLED SALMON
Bahan-bahannya :
  • Ikan Salmon'
  • air asam jawa
  • Serbuk Lada Hitam
  • garam
  • Oregano, basil, parsley
  • Sedikit butter.
Cara Membuatnya :
  1. Ikan Salmon di cuci dengan air asam jawa. Kemudian bilas bersih dan toskan.
  2. Perap ikan selama lebih kurang 1 jam dengan garam, serbuk lada hitam dan herbs ( salah satu atau campur semua pun ok juga).
  3. Sapukan sedikit butter di atas ikan sebelum di bakar.
  4. Bakar dalam oven dengan suhu 220 degree (bergantung pada jenis oven masing masing) selama 25 minit atau sehingga masak.
Tips : Rendam sekejap ikan dgn air asam jawa kemudian cuci ikan menggunakan air asam jawa untuk mengurangkan rasa hanyir ikan.

UPDATE
Rakan yang telah mencuba :
  1. Nyza - 02.05.2010

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

9 comments:

  1. one of my fav..yum yum,

    ReplyDelete
  2. sedap dan mudah kan eja! senang kije...:-p

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya..tapi kat masia mahal sangat ikan ni.. ena, mari datang rumah amik award..special for u..just for friendship..dan kalau rajin laa ada tag skit

    ReplyDelete
  4. izahdaut : ye la izah mmg mahal kan...myb sbb ni ikan tmpat sejuk kan...dah g tgk smlm award tu nanti E-na booking flight g angkut ye...tq atas ingatan!

    ReplyDelete
  5. Kebetulan sekali E-na,..

    akak baru jer beli Ikan Salmon ni semalam,..konon-kononnya nak grill la..tapi x tau nak letak apa,..

    so ari ni kira hari bertuah akak lah ye,..dapat resepi ni....

    tq..E-na..

    ReplyDelete
  6. Azmiezas : E-na pun selalu juga kekeringan idea nak pk kan menu...selalunya last2 minit baru decide nak masak apa...

    Alhamdulillah n3 ni dpt mmbantu akak...nanti pos kat E-na sikit ye..hehe

    ReplyDelete
  7. ikan ni tak pernah masuk dapur akak ni lagi ni.. Ni yang semangat nak mencari ni.

    ReplyDelete
  8. fizidss : kena try tu kak..tapi kat mesia mahal sket salmon ni kan...

    ReplyDelete
  9. tekak ni xbuley terima si salmon ni lar...

    mungkin rasanya xmcm ikan tempatan kot... hehehe...

    ReplyDelete