- Ikan Salmon'
- air asam jawa
- Serbuk Lada Hitam
- garam
- Oregano, basil, parsley
- Sedikit butter.
Cara Membuatnya :
- Ikan Salmon di cuci dengan air asam jawa. Kemudian bilas bersih dan toskan.
- Perap ikan selama lebih kurang 1 jam dengan garam, serbuk lada hitam dan herbs ( salah satu atau campur semua pun ok juga).
- Sapukan sedikit butter di atas ikan sebelum di bakar.
- Bakar dalam oven dengan suhu 220 degree (bergantung pada jenis oven masing masing) selama 25 minit atau sehingga masak.
Tips : Rendam sekejap ikan dgn air asam jawa kemudian cuci ikan menggunakan air asam jawa untuk mengurangkan rasa hanyir ikan.
UPDATE
Rakan yang telah mencuba :
UPDATE
Rakan yang telah mencuba :
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
one of my fav..yum yum,
ReplyDeletesedap dan mudah kan eja! senang kije...:-p
ReplyDeletewah sedapnya..tapi kat masia mahal sangat ikan ni.. ena, mari datang rumah amik award..special for u..just for friendship..dan kalau rajin laa ada tag skit
ReplyDeleteizahdaut : ye la izah mmg mahal kan...myb sbb ni ikan tmpat sejuk kan...dah g tgk smlm award tu nanti E-na booking flight g angkut ye...tq atas ingatan!
ReplyDeleteKebetulan sekali E-na,..
ReplyDeleteakak baru jer beli Ikan Salmon ni semalam,..konon-kononnya nak grill la..tapi x tau nak letak apa,..
so ari ni kira hari bertuah akak lah ye,..dapat resepi ni....
tq..E-na..
Azmiezas : E-na pun selalu juga kekeringan idea nak pk kan menu...selalunya last2 minit baru decide nak masak apa...
ReplyDeleteAlhamdulillah n3 ni dpt mmbantu akak...nanti pos kat E-na sikit ye..hehe
ikan ni tak pernah masuk dapur akak ni lagi ni.. Ni yang semangat nak mencari ni.
ReplyDeletefizidss : kena try tu kak..tapi kat mesia mahal sket salmon ni kan...
ReplyDeletetekak ni xbuley terima si salmon ni lar...
ReplyDeletemungkin rasanya xmcm ikan tempatan kot... hehehe...