Tuesday, 10 November 2009

:-> Chocolate Raisin Soft Loaf

Roti ni asalnya resepi soft bread biasa tapi E-na dah tambahkan raisin dan chocolate powder untuk mempelbagaikan rasanya.

Chocolate Raisin Soft Loaf
Bahan-bahannya:
  • 100ml air
  • 110 ml fresh milk
  • 260g tepung roti
  • 20g tepung gandum
  • 16g gula (2 sudu besar)
  • 12g susu tepung (2 sudu besar)
  • 5g garam (1 sudu kecil)
  • 20g butter
  • 3g dry yeast ( 1 sudu kecil)
  • 70g raisin
  • 2 sudu besar cocoa powder
Cara Membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan raisin ke tmpt khas dalam bread machine.
  2. Pilih menu soft dan tekan on.
  3. Bila sudah masak , keluarkan dari acuan dan sejukkan di atas redai.
  4. Potong dan sesuai di hidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang.
  5. Roti ni lembut teksturnya....Selamat mencuba.


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : Manual Book Mr. BM

4 comments:

  1. Wah E-Na....dah meroti...dan gebusnya!!! Akak ni memang suka makan roti dari makan nasi...!

    ReplyDelete
  2. bestnya tengok org pandai meroti. akak pun pandai gak, pandai beli roti je.hihi

    ReplyDelete
  3. K. Watie : Tu ler kak kat umah ni pun semuanya suke sgt roti...ni kira yang sempat di snap gambarnya sebab masa buat ni tgh mlm sume dah tido...klu x panas2 lagi dah habis...

    K.Ain : he he klu dok mesia, E-na pn beli jer kak...mana sempat nak buat...

    ReplyDelete
  4. Gebus nye roti dia.. teringin nak ade BM jugak la...hehe

    ReplyDelete