Roti ni asalnya resepi soft bread biasa tapi E-na dah tambahkan raisin dan chocolate powder untuk mempelbagaikan rasanya.
Chocolate Raisin Soft Loaf
Bahan-bahannya:
Chocolate Raisin Soft Loaf
Bahan-bahannya:
- 100ml air
- 110 ml fresh milk
- 260g tepung roti
- 20g tepung gandum
- 16g gula (2 sudu besar)
- 12g susu tepung (2 sudu besar)
- 5g garam (1 sudu kecil)
- 20g butter
- 3g dry yeast ( 1 sudu kecil)
- 70g raisin
- 2 sudu besar cocoa powder
- Masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan raisin ke tmpt khas dalam bread machine.
- Pilih menu soft dan tekan on.
- Bila sudah masak , keluarkan dari acuan dan sejukkan di atas redai.
- Potong dan sesuai di hidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang.
- Roti ni lembut teksturnya....Selamat mencuba.
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
Source : Manual Book Mr. BM
Wah E-Na....dah meroti...dan gebusnya!!! Akak ni memang suka makan roti dari makan nasi...!
ReplyDeletebestnya tengok org pandai meroti. akak pun pandai gak, pandai beli roti je.hihi
ReplyDeleteK. Watie : Tu ler kak kat umah ni pun semuanya suke sgt roti...ni kira yang sempat di snap gambarnya sebab masa buat ni tgh mlm sume dah tido...klu x panas2 lagi dah habis...
ReplyDeleteK.Ain : he he klu dok mesia, E-na pn beli jer kak...mana sempat nak buat...
Gebus nye roti dia.. teringin nak ade BM jugak la...hehe
ReplyDelete