Bancuhan kek ni untuk pan loaf bersaiz 20cm x 11cm tapi E-na guna pan loaf yang keck tu yang dapat dua ketui seperti gambar kat bawah ni...
Banana Yogurt Loaf
Bahan-bahan :
- 100g butter (suhu bilik)
- 90g gula
- 2 biji telur dipukul sedikit dengan 1 tsp essen vanilla
- 320g pisang yang telah dilenyek (3biji besar) + 1/2 tbs lemon juice
- 125ml plain yogurt
- 130g tepung gandum
- 60g tepung cake
- 1tsp cinnamon powder (bole kurangkan klu x suka)
- Sedikit kepingan almond /almond cincang
Cara Membuatnya:
- Pukul butter dan gula hingga kembang
- Masukkan campuran telur tadi dan di pukul lagi.
- Masukkan pisang yang telah dilenyek dan plain yogurt dan pukul lagi.
- Kemudian masukkan tepung gandum, tepung kek, baking soda dan cinnamon powder yang telah di ayak ke dalam bancuhan tersebut.
- Masukkan ke dalam loaf pan yang telah di alas dengan cooking sheet.
- Buatkan seperti potongan di tengah2 adunan, taburkan kepingan almond di atasnya.
- Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga masak.
Best Regards,^_^LovelyKitchen^_^
Source : Florence
Uish menganazzzz dengan Mr BM..yer berbaloi-baloi!!! Selamat Hari Raya Aidil Adha..maaf Zahir & batin!
ReplyDeleteAmboi sedapnya..E-na tak nak bukak bakery ka??..kan E-na pandai baking-baking...
ReplyDeleteSalam E-Na,
ReplyDeletemengancam la, banana loaf tu...! hihi
nak rasa sekeping..
Selamat Hari Raya AidilAdha, buat E-Na sekeluarga :)
wahhh...best ni!!! rasa mcm nak beli BM jam2 ni gak.hihi
ReplyDeleteWatierman : Kak Watie, ni kek la bukannya roti so x guna BM pun...he he cuma guna loaf mould jer.
ReplyDeleteAzmiezas : eeeiii ilmu membaking baru sehari jagung mana mampu nak buka bakery yang oooiii...
indahouse : tq..silalah potong jgn malu2...
Selamat hari raya juga...
ain : X guna BM la kak...tu ke pisang yogurt jer...cuma guna loaf pan je..he he
shedap!...raya korban kat Japan ke ?..
ReplyDeletebila balik jerantut roger2 lah..hehe..mana tau kebetulan ada kat Lipis..
wahhh...laparnya.
ReplyDeleteCC kn try nih.
Kukus arau bakar bolehkan?
salam e-na..mmg feveret akak menu2 yg ader pisang..best woo!! ohh..ena dh try wat eskrem cekelat ros tu ye..akak guna dark chocolate ganti cooking chocolate..so kurang sikit kadar kemanisannye tp kalu wat lg sekali mungkin boleh dikurang kan sikit gula tu..
ReplyDelete