Saturday, 31 October 2009

:-> Fried Curry Prawn



Fried Curry Prawn (Lovelykitchen)

Bahan-bahan :-)
  • 8 ekor udang dibersihkan
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 4 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1/2 inchi halia (ditumbuk)
  • Rempah tumis 4 sekawan
  • 10 ulas jintan putih
  • 1 1/2 sudu besar serbuk kari (dibancuh dengan air)
  • 1 sudu besar chilli powder (dibancuh bersama serbuk kari)
  • Sedikit air asam jawa
  • 1/2 cawan air
  • Bawang besar dihiris bulat atau sesuka hati
  • Sedikit gula, garam dan serbuk perasa
Cara menyediakannya:-)
  1. Tumis rempah 4 sekawan, jintan putih, bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.
  2. Masukkan serbuk kari, kacau rata.
  3. Masukkan air asam jawa.
  4. Bila agak garing masukkan air dan biarkan mendidih.
  5. Kemudian masukkan gula, garam dan perasa.
  6. Masukkan bawang besar , kalau agak kering bole tambah sedikit air.
  7. Masukkan udang dan bila masak masukkan tomato dan tutup api.
  8. Kalau ada daun bawang boleh ditaburkan di atas hidangan.

Ni tomato dah abis so tak masukkan ler...

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

:-> Roti Canai Nagoya




Mana nak cari roti canai kat nagoya ni...hu huuu...kenalah uli sendiri kalau nak makan...ni lah breakfast kami pagi td...



Guna tray ovenrenji utk membentang...sebab x pandai nak menebar guna lah istilah membentang..he he



Bahan-bahan ( 12 biji)

  • 500 gm tepung gandum
  • 250 ml air(buang/keluarkan 2 sudu besar air dari jumlah ini)
  • 1 sudu kecil garam (dibancuh bersama air)
  • *1 biji telur(lebih kurang berat 50gm)
  • *2 sudu besar fresh milk
  • *1 sudu kecil margerin
  • *1sudu kecil shortening
  • marjerin untuk menyalut doh
  • telur utk wat roti telur



Cara Membuatnya :-)
  1. Masukkan semua bahan yang bertanda * kedalam bekas dan di gaul rata.
  2. Masukkan bancuhan air kedalam tepung.
  3. Uli tepung hingga jadi doh.
  4. Rehatkan doh selama 10 minit.
  5. Kemudian uli lagi selama 5 minit.
  6. Ulang langkah 4 & 5 sebanyak 3 kali.
  7. Kemudian bahagikan doh kepada 12 biji dan bentukkan bulat2.
  8. Sapukan marjerin sekeliling doh biar bersalut.
  9. Perap sekurang-kurangnya 2 jam atau satu malam.
  10. Cara nak bentang(x pandai nak tebar) seperti gambar yer...
  11. Bila dah bentang masukkan telur yang telah dikacau di atas roti canai dan dilipat.
  12. Panaskan pan dan masukkan sedikit minyak. Masukkan roti canai dah masak lah seperti biasa.
  13. Boleh di makan dengan kuah kari atau dhal.



Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

Thursday, 29 October 2009

:-> Tomyam Putih


Kalau masak tomyam, E-na memang x guna sebarang pes tomyam sebab suka rasa yang original...dan e-na ada dua versi tomyam yang e-na namakan Tomyam Putih dan Tomyam Merah. Dan biasanya tomyam e-na ni penuh ngan sayur...he he dh mmg hantu sayur nk wat camna...selalunya ayam ngan daging dlm tomyam tu e-na amik bilas ngan air sket kemudian goreng ngan oyster pedas baru licin.

Ni resepi utk Tomyam Putih...Tomyam Merah nanti n3 lain kali lak yer...

Bahan-bahan:-)

* Sedikit daging (dihiris nipis)
* Sedikit ayam (dipotong kecil2)
* 6 ekor udang
* Carrot
* Kobis
* Cauliflower
* Baby Corn
* 1/4 bawang besar dipotong
* 1-2 ulas bawang putih (diketuk)
* 1 biji tomato dibelah 4
* 2 batang serai(diketuk)
* 2 biji limau nipis(nak masam letak lebih)
* 2 helai daun limau purut
* 3 biji cili api/siam(nak pedas letak lg byk)
* 4-5 cawan air
* Garam secukup rasa
* Sedikit Perasa


Cara menyediakan:-)

1. Panaskan 1 sudu besar minyak masak.
2. Masukkan bawang putih, kacau hingga naik bau,jgn sampai hangit.
3. Masukkan air, biarkan mendidih.
4. Masukkan ayam dan daging, biarkanmendidih.
5. Masukkan serai, carrot dan kobis.
6. Kemudian masukkan cauliflower, bawang besar, baby corn.
7. Perahkan limau nipis dan masukkan daun limau purut serta cili padi yg di ketuk.
8. Masukkan garam dan perasa.Rasakan cukup masam,masinnya dan akhir sekali baru
masukkan udang.
9. Bila sudah masak masukkan tomato dan tutup api dapur.
10.Sedia dihidangkan.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

Wednesday, 28 October 2009

:-> Rich Chocolate Puding

Summer ari tu selalu gak buat dessert nak sejukkan tekak..ni yang dok key in jelly lah, puding lah, caramel lah..lauk pauk lum pernah n3 lagi kan...nanti la yer ada ksmptan lain kali...

Rich Chocolate Puding ni e-na buat sebagai buah tangan openhouse raya bdk2 2nd year undergrad kat sini. Boleh tahan jugak penangan puding ni...ni resepi copypaste dr myr..tq tuan punya resepi yer..


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )
• 1/2 cawan serbuk koko
• 1 cawan gula
• 1/2 cawan susu tepung
• 1/2 sudu teh garam
• 4 1/4 cawan air
• 4 sudu besar tepung jagung
• 1/2 sudu teh esen vanilla
• 3 sudu besar butter
• 1 paket serbuk agar2 (10-11gm) ena guna 7gm

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
4. Sedia di hidangkan bila dah sejuk / beku.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

Tuesday, 27 October 2009

:-> Puding Caramel Lapis Coklat


Nak mempelbagaikan koleksi resepi caramel...so try buat puding caramel lapis coklat ni walaupun e-na ni x expert bab2 kuih muih yang guna kukus ni...errrm but not bad...walaupun x lah secantik tuan punya resepi tp rasanya tetap sedap..suke sgt...

Bahan:-
(A)

1 tin susu cair (e-na guna 325ml fresh milk)
5 sudu besar gula
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila

(B)
1 tin susu cair (e-na guna 325ml fresh milk)
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat

(C)
2 sudu besar gula
4 sudu besar air panas


Cara Membuat:-
1. Masukkan gula (bhn c) ke dalam periuk. Dengan api perlahan biarkan gula
hancur dan bewarna perang. Kacau dan masukkan air panas. Kacau sebati dan
tuangkan ke dalam loyang yang akan digunakan nanti.
2. Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
3. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus ke dalam loyang 20cm.
4. Masukkan 1 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga masak. 5. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. 6. Ulang A dan B 10minit atau hingga masak berselang seli hingga habis.
7. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.

*Sedap di makan selepas beberapa jam di dlm fridge.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source:K.Ummi

:-> Spaghetti Bolognese

Pagi ni breakfast ala2 Itali gitu...E-na masak spaghetti bolognese yang yang telah di olah mengikut citarasa isi rumah ni. Dah beberapa kali buat dan macam2 bahan dicampur utk mendapatkn rasa yg sedap dan ini rasanya yang menepati selera kami sekeluarga.



Bahan-bahan ( 4-6 orang )
• 300 gram spaghetti
• 1 sudu kecil garam
• 1 sudu besar olive oil(klu x de bole ganti ngan minyak masak)

Untuk Sos:
• 2 sudu besar olive oil (klu xde guna minyak masak)
• 2 sudu besar butter
• ½ labu bawang besar kuning – dicincang halus
• 1 ulas bawang putih – dicincang halus
• 2 keping daging burger - daging fresh lg sedap kn..
• 50ml fresh milk
• ½ batang carrot – didadu kecil
• 1-2 batang celery – didadu kecil
• 1 tin sedang tomato puri
• 1 ½ tin air (guna tin tomato puri)
• 2biji tomato segar ranum – dipotong dadu
• 1 tin cendawan butang yg telah dihiris
• 1/2 sudu teh herba Oregano kering + basil atau Italian Mixed Herbs
• Sedikit garam dan gula secukup rasa
• 1 1/2 sudu teh garam
• ½ sudu teh gula
• Aji no moto(klu suke)
• Parutan keju parmesan – untuk menghidang

Cara membuatnya :-

Spagetti
1. Masukkan air dalam periuk bersama 1 sudu teh garam.
2. Masukkan satu sudu teh minyak zaitun ke dalam periuk spaghetti td(atau
minyak masak).
3. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala.
4. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

Sos Bolognese :
1. Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter
dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang
putih cincang. Jangan sampai garing!
2. Bila bawang layu, masukkan daging burger. Ketuk-ketuk daging biar semua
hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan/masak.
3. Masukkan carrot, goreng lagi hingga lembut.
4. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak
semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar.
5. Masukkan air. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji
hingga agak hancur.
6. Masukkan cendawan butang dan celery yang telah di hiris.
7. Masukkan herba, garam dan gula secukup rasa.
8. Mesti seimbang rasa masam, manis dan masin sos.
9. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil.
Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat. Lagi masa masa utk
mereneh sos ini akn lg sedap, pekat dan akan menyalut spaghetti dengan
cantik sekali.
10. Apabila menghidang,tabur parutan keju parmesan di atas spaghetti.

Saturday, 24 October 2009

:-> Brokoli Goreng Udang Pedas



Kali ni E-na nak n3 sayur pulak...sblm ada blog ni memang e-na suka ambik gambar masakan...wat collection. So sayur ni bukan lah yang masak ari ni...last 2 weeks punya menu ni...E-na share kat sini, mungkin ada yang kekeringan idea nak masak sayur boleh lah masak je cam ni...

Sukatannya pandailah adjust yer...ikut rasa sedap lidah sendiri...he he

BROKOLI GORENG UDANG PEDAS

Bahan-bahan:-
*Brokoli
*Carrot
*Udang
*Bawang besar
*Cili Padi
*Tepung Jagung
*Air
*Bawang putih
*Bawang Merah
*Garam & perasa

Cara Membuatnya:-
1. Tumis bawang putih dan bawang merah yang di mayang halus sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit air dan carrot.
3. Kemudian masukkan brokoli bersama hirisan bawang besar, kacau rata.
4. Masukkan garam, perasa dan cili api ikut selera anda.
5. Bancuh sedikit tepung jagung bersama sedikit air dan masukkan ke dlm sayur td.
6. Bila sayur agak masak barulah masukkan udang, kacau dan angkat bila udang sudah
masak. Jgn lama sgt nnt hilang rasa manis udang tu yer...


Source : E-nalovelykitchen

:-> Puding Caramel Tanpa Telur

Bagi yang tidak suka telur tetapi nak makan puding caramel rasanya resepi ni sesuai untuk anda...he he E-na makan jer tambah2 lagi jenis jelly2 ni memang suker... Caramel ni pn senang sebab x perlu kukus, masak mcm masak agar-agar biasa je... Buat makan sejuk2 errmmm segar rasa tekak kan...

Resepi ni E-na dah edit ikut sukatan yang e-na buat. Resepi asal guna sukatan cawan, bole rujuk kt sini.



PUDING CARAMEL TANPA TELUR

Bahan A

100g gula
4 sudu besar air panas

Bahan B
7g agar-agar serbuk
1000ml air
120g gula

Bahan C (dicampur sebati)
400ml susu cair (E-na guna fresh milk)
1 1/2 susu besar tepung kastard
1 sdt vanilla


Cara membuatnya:-
1.Dengan api perlahan hanguskan gula (bahan A) di atas dapur. Bila gula telah hancur masukkan air panas dengan berhati-hati. Kacau rata sekejap, angkat dan masukkan ke dalam acuan. Jangan lama sgt di atas dapur nanti rasanya pahit.

2.Dalam periuk didihkan bahan B. Pastikan betul2 masak agar2 dan gula dah hancur. Kecilkan api kemudian masukkan bahan C. Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.

3. Jika semua bancuhan masak dgn sempurna agar2 tidak akan bercampur dengan air gula td semasa kita tuangkn kedlm acuan tersebut.

3.Bekukan sebentar, dan hidang. Lebih sedap jika disejukkan di dalam fridge sebelum di makan.


Source : Myr

Friday, 23 October 2009

:-> Apple Cake

Mari kwn2 kita makan kek apple...sedap kek ni tau..bahannya pn senang jer nak dapet...masa bakar tu baunnya harum semerbak, walaupun x masuk apa2 flavour pun...Bau dari whipped cream n epal tu yg mengancam kot...

E-na buat kek ni last 2 weks rasanya...nak bw g gifu tgk air show. Sblm tu dh buat then ada lebihan whipped crean tu yang buat lg...

Apple Cake

Bahan-bahan:-
1 biji epal merah saiz besar
2 sudu besar gula
100 gm butter (dibiarkan pada suhu bilik)
80 gm gula halus (boleh kurangkan jika x suka manis)
2 biji telur
100 ml fresh cream / whipping cream
150 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Loyang / acuan bersaiz 4 x 8 inchi

Cara Membuat:-
1. Bersih dan kupas epal, potong kecil2 lebih kurang 3mm. E-na potong cube
sebesar 7mm nak bg rasa epal tu masa makan.Gaulkan dengan 2 sudu besar gula.
2. Kemudian masukkan ke dalam microwave 600w selama 3 minit atau boleh di masak
di atas dapur sehingga epal jadi lembut.
3. Kemudian dalam bekas lain, pukul mentega hingga jadi bentuk krim.
4. Masukkan gula, pukul hingga menjadi putih. Masukkan telur satu persatu sambil
dipukul.
5. Kemudian masukkan fresh cream/whipping cream, kacau sebati.
6. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder, kacau sebati.
7. Akhir sekali masukkan epal bersama airnya (yg keluar dari epal). Kacau sebati dan
tuang ke dalam Loyang yang telah dialas dengan cooking paper.
8. Bakar selama 35 minit dengan suhu 180 darjah celcius.


E-na bakar dlm aluminium mould ni jer..


Source : K.Ummi

:-> Jemput-jemput Pisang

Menu simple???? hehe menu simple pn nak n3 gak...ape la E-na ni kan...semua orang pn pandai buat klu setakat jemput-jemput pisang ni kan. Tapi x pe objective E-na hasilkan blog ni yang sebenarnya untuk rujukan sendiri dan adik2 E-na kat mesia...so x salahkan masukkan ape je resepi pn...

Bagi yang suka jemput2 pisang ni boleh la try resepi sempoi e-na ni...anak-anak memang suka...sekejap jer bole tinggal pinggan ngan kitchen tissue jer atas dining table tu...

Ni jemput2 pisang posing sakan....kih kih kih...boleh juga tengok disini...



JEMPUT-JEMPUT PISANG (4 orang)

Bahan-bahan:-
• 1 cawan pisang yang dilenyek (2biji)
• 1 1/2 cawan tepung gandum
• 1/2 cawan gula
• 1 sudu kecil baking powder
• minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:-
1. Masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali minyak ke dalam bekas. Kacau biar
rata.
2. Panaskan minyak. Bila dah panas, ambik 2 sudu dan ceduklah
sikit-sikit dan masukkan ke dalam minyak panas.
3. Selalu balik-balikkan supaya jemput2 ni bulat dan comel.
4. Goreng sampai perang. Alas jemput-jemput dengan kitchen tissue selepas di angkat
dari kuali.
5. Siap untuk dimakan sebagai hidangan minum petang atau untuk breakfast.


Source: E-nalovelykitchen

Thursday, 22 October 2009

:-> Roti Sosej

Kali ni E-na nak share resepi roti yang E-na dah try buat...Yang ni 1st time buat roti...ha ha ha nasib baik menjadi...skrg kalau rasa rajin nak menguli roti tu buat la...



Roti Sosej

Bahan-bahan ( 12 biji )
• 120ml susu segar*
• 50g telur (1 biji)*
• 300g tepung roti* (E-na guna tepung gandum jer)
• 1 sudu kecil garam
• 3 sudu besar gula*
• 60g butter*
• 1 sudu kecil dry yeast*
• ******************
• 12 btg sosej
• sos tomato/cili
• mayonis
• telur untuk sapu

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan
tunggu siap
2. Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan
angin.
E-na uli dengan tangan je selama 15 minit. Bahagikan tepung kepada 2
bahagian. Satu bahagian masukkan semua bahan yang bertanda * dan di gaul
rata, kemudian satu bahagian tepung digaul bersama garam sahaja. Masukkan
tepung+garam td ke dalam adunan pertama td dan uli selama 10 - 15 minit.
3. Bahagikan kepada 12 bahagian. Rehatkan 10 minit
4. Ambik sebiji roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 30cm.
5. Pada bahagian hujung, buat leper sebagai tempat penyambung
6. Kemudian sambungkan pada bahagian hujungnya
7. Letakkan sosej pada bahagian tengah. Ulang langkah 4-6 sampai habis.
8. Biar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur
9. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit (12 minit). Kalau roti belum nampak
perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa
keluar dr oven.
10. Keluarkan roti dari oven dan sejukkan. Bila nak makan bolehlah letak sos dan
mayonis.


Source : Myr

Wednesday, 21 October 2009

:-> Pizza Roti



Ni ler makanan favorite kat umah ni...kalau x buat breakfast, buat utk supper...klu x minum petang dan utk lunch ke dinner ke memang x pernah jemu...stok pizza sos and mozarella cheese memang x putus dalam fridge.

Resepi ni asalnya dari my beloved hubby, makanan sempoi masa bujang2 dulu...skrg dah jadi makanan wajib lak kat umah ni....nak tau ape sebabnya???? Ha ha pizza ni cukup senang nak buat, cepat dan yang paling penting RASANYA! memang x akan menghampakan....SEDAAAPPPP!

Dah tu pulak bole ikut citarasa dan bahan ape je yang ada kat dlm rumah janji bahan utama ROTI, PIZZA SOS dan MOZARELLA CHEESE ada yang lain tu ikut sedap mulut ler...nak wat hawaiian pizza ke, tuna, vege, or ape2 je la....


PIZZA ROTI SARDIN

Ni Bahan-Bahannya :-)

*Roti sandwich
*Sos Pizza (Ena guna yang dah ada campuran Italian Herbs)
*Mozarella Cheese
*Mayonis (klu suka)

Antara bahan utk Topping
-Tuna dalam tin
-cendawan dalam tin
-nenas
-capscicum
-bawang
-tomato
-sardin
-kari daging pun bole
-jagung
mcm2 lagi ler...bukannya letak semua serentak...suaikan dgn rasa anda k.Ni cuma sebagai panduan jer...

Ni yang E-na buat untuk breakfast pagi semalam...ada lebihan sambal sardin buat Kuih boom tu so jadikan lak topping pizza ni...

CARA MEMBUATNYA:


Sapukan roti dengan sos pizza, kemudian letakkan sambal sardin di atas lapisan sos td.


Kemudian taburkan bawang besar yang telah di potong dadu kecil.


Seterusnya paipkan mayonis.


Kemudian taburkan mozarella cheese. Kalau nk letak cheese ni di atas lapisan sos sebelum topping pun boleh juga...

Akhir sekali masukkan ke dalam toaster oven selama 7 minit.


Ni dia dah masak pun...Sedap di makan panas2...
Bg yg suka pedas bole letak tabasco dan chilli sauce sebelum makan...yummy yummy
Selamat mencuba yer...

Tuesday, 20 October 2009

:-> Madeleines


Ena try buat madelines aka bahulu mat salleh ni untuk kudap-kudapan anak-anak...boleh la hilangkan rindu kat kuih bahulu yang nenek diaorang buat walaupun rasanya x sama tapi tetap sedap. Buat 2 bancuhan, ingatkan sket sgt kalau 1 bancuhan jer dah x cukup acuannya so belasah je lah acuan cup cakes...asal bole jer... tu dalamnya ena masukkan chocolate chip sket sajer nak bg rasa2 coklat sket...


MADELINES (small sponge cake baked in a shell shaped mold)

BAHAN-BAHAN
125g butter (dicairkan)
125g tepung gandum
4g baking powder (1 sudu teh)
125g telur ( lebih kurang 2 biji saiz M)
90g gula
25g madu (1 sudu besar)
Sedikit parutan kulit lemon / oren (E-na guna ½ sudu teh jus lemon)

CARA MEMBUATNYA
1. Cairkan butter di atas dapur dengan menggunakan api yang kecil.
2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.
3. Parut sedikit kulit lemon.
4. Glis acuan madelines dengan butter dan tabor sedikit tepung gandum atas
permukaan acuan. Bagi yang menggunakan acuan silicone, abaikan langkah 4 ini.
5. Pukul telur dan gula hingga kembang.
6. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan di gaul sebati menggunakan
whisker/ sudip kayu.
7. Masukkan parutan kulit lemon dan madu, kacau sebati.
8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan td.
9. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 14 minit atau sehingga
masak,berwarna keperang-perangan bergantung kepada oven masing2.


• E-na buat dua adunan – 30 biji acuan madeleines & 18 biji acuan muffin.
• Bakar dengan 2 tray atas bawah 180 darjah selama 20 minit.


Source : myr

:-> Kuih Boom @ Burger Malaysia

Ptg smlm buat kuih boom ni untuk minum ptg. E-na panggil kuih boom sbb bulat besar jer mcm boom tp jumpa dlm resepi di panggil burger malaysia. Klu kat Mesia beli jer pepagi kuih ni ada makcik kat s.alam tu jual sedap. Dah dok jepun ni kena lah buat sndiri...

Timun dh abis so smln buat sambal sardin jer utk inti kuih ni...kali ni buat jadi lg cantik drp yg 1st buat ari tu tp x sempat nak ambik gambar, dah abis! Hubby n anak2 memang suka sangat kuih ni, kakak damia kata mkn mcm tu je pn dah sedap...memang betul pn...rasanya dah cukup sempurna he he tima kacih kat tuan punya resepi.

Ni ada gambar yang 1st time buat dulu...tp sory la yer x brp cantik kuih tu...nnt next time kita snap lagi yer..resepi pn ada kat bawah ni....cubalah...



Kuih Boom (Burger Malaysia)

Bahan-bahan ( 8 biji )
• *200g tepung gandum
• *140ml fresh milk
• *2 sudu besar margerin
• *2 1/2 sudu besar gula halus
• *2 sudu kecil dry yeast
• 1/2 sudu kecil garam halus

Inti
• - sambal sardin / ikan bilis
• - timun

Cara-cara
1. Masukkan ke dalam mangkuk semua bahan yang bertanda (*). Gaul rata dan
masukkan garam.Uli sehingga tak melekat kat tangan. E-na uli 15 minit jer
mmg melekat gak sket2 kt tgn tu...
2. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.(lebih kurang setengah jam)
3. Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian
bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Ena alaskan dengan plastik
supaya senang nak angkat semasa nk menggoreng nanti, sebab doh ni lembut.
4. Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana
panas sehingga kekuningan.E-na potong plastik td satu2 dan angkat dgn
memegang plastik untuk masukkan ke dlm kuali tanpa memegang doh. Doh tu
lembut kalau pegang terus dgn tgn akan mencacatkn doh dan x jd le bulat cam
boom tu...
5. Biarkan sejuk baru dibelah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai
terputus. Isikan dengan sambal sardin dan juga timun yang dihiris nipis-
nipis.

Source : myr

Sunday, 18 October 2009

:-> Pulut Kuning Rice Cooker

E-na masak pulut kuning ni untuk breakfast dan sebagai bento Damia ke sekolah. Senang dan cepat je nak sediakan. Ni kes nak cepat le malas nak kukus...he he he...tapi kalau kukus tu lagi cantik tekstur pulut tu kan...xpe la bila rajin boleh la kukus lak...Ni tgk mak e-na la masak pulut+santan kat atas dapur jer utk breakfast makan ngan ikan kering...ummmmphhh sedaaapppp.

Ni resepi segera untuk sape2 yang busy dan x sempat nak mengukus pulut. Sukatan air tu kena sesuaikan dengan jenis beras pulut. Yang dalam resepi ni untuk beras pulut yang e-na guna kat Jepun ni...so try test la yekkkk...E-na makan dgn rendang daging.



PULUT KUNING RICE COOKER

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )
• 2 cawan beras pulut
• 3/4 cawan santan pekat
• 1 ½ cawan air panas
• 1/2 sudu teh garam
• 5 inchi daun pandan(ni kes nak jimat daun pandan)
• 1 sudu besar minyak masak
• Sedikit serbuk kunyit ( campur sdikit pewarna kuning)

Cara-cara
1. Cuci beras pulut hingga bersih dan masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
2. Setelah mendidih, gaul pulut supaya tidak berkerak dan warnanya sekata.
3. Biarkan hingga masak.


Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis. Selamat mencuba...Kalau dah try boleh la bg feedback kat E-na so we can share the knowledge.....

Friday, 16 October 2009

:-> Donut Gebu



Bahan-bahan
• 3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
• 1/4 cawan air suam
• 1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
• 1/2 cawan gula halus
• 1 sudu kecil garam
• 2 biji telur
• 1/3 cawan shortening (E-na guna butter)
• 5 cawan tepung gandum
• Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
2. Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
3. Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
4. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
7. Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.

* E-na buat separuh adunan jer dan tambah tepung lagi sebab adunan lembik. Tapi donutnya memang gebu...
* Source: Myr